Sandplay Therapie - een plek om te groeien

Sandplay therapie is een zachte, non-verbale en creatieve vorm van therapie om in contact te komen met onbewuste herinneringen en gevoelens. In Sandplay wordt gebruik gemaakt van een zandbak en miniaturen. Sandplayers gebruiken deze symbolen om verhalen, gevoelens en innerlijke beelden uit te drukken die vaak moeilijk onder woorden te brengen zijn. Door scènes in het zand intuïtief te creeëren, wordt hun innerlijke wereld tastbaar.

Deze methode is ontwikkeld door dr. Dora Kalff, geïnspireerd door de Jungiaanse psychologie en het werk van de Engelse kinderpsycholoog en arts Margaret Lowenfeld. Het werkt met het principe dat de psyche zichzelf kan helen als er ruimte is voor spontane expressie. Het gebruik van zand en objecten biedt deze ruimte, waardoor diepe processen in beweging komen. In Sandplay therapie wordt dit zichtbaar en voelbaar.

“You can discover more about a person in an hour of play than in a year of conversation”
— Plato, 427-347 v. Chr.

Sandplay en volwassenen

Sandplay therapie is een klinisch bewezen effectieve behandelmethode voor volwassenen en kinderen met uiteenlopende (mentale en emotionele gezondheids-) problematiek.*

Werken met Sandplay kan een diepgaande emotionele ervaring zijn. De beelden die in het zand worden gemaakt, kunnen helpen om innerlijke problemen en emotionele blokkades bewust te maken. Dit biedt ruimte voor verandering; het loslaten van oude denkpatronen en het betreden van nieuw inzicht. Het proces van Sandplay werkt daardoor zowel op een bewust als onbewust niveau.

“De Sandplay methode vind ik erg leuk. Speels en met diepgang, dat past mij goed.” Jan

Sandplay en kinderen

plaatje uit ‘Er ligt een Krokodil onder mijn bed.’

Als ouder wil je niets liever dan dat je kind zich goed voelt, zich vrij kan uiten en steviger in zijn of haar schoenen staat. Soms heeft een kind hierbij een steuntje in de rug nodig. Voor kinderen en jongeren is Sandplay therapie bijzonder waardevol omdat zij vaak nog niet de capaciteit hebben om complexe gevoelens of ervaringen te verwoorden. Het zand en de miniaturen spreken een universele, non-verbale taal die hen helpt om zichzelf te begrijpen en te helen. Het werkt op een diep niveau, zonder dat het kind alles hoeft uit te leggen.

Waarom Sandplay zo fijn werkt voor kinderen:

• Het voelt als spelen, niet als praten.

• Het biedt een open en niet-oordelende ruimte.

• Kinderen kunnen vrij experimenteren en hun gevoelens uitdrukken zonder druk.

• Het stimuleert het zelfhelend vermogen en geeft vaak verrassende inzichten.

Voor ouders biedt Sandplay een laagdrempelige, respectvolle manier om hun kind te ondersteunen in een moeilijke fase. Soms is spelen alles wat nodig is om te helen. Met Sandplay wordt het onzichtbare zichtbaar, en krijgt de innerlijke wereld van een kind de ruimte om te groeien.

Een Vertrouwde Klik: De Basis van Therapie

Een goede begeleiding begint met een fijne klik tussen het kind en de therapeut. Kinderen moeten zich op hun gemak voelen om zich open te kunnen stellen. Daarom neem ik in de eerste sessies de tijd om een vertrouwensband op te bouwen. In een warme en uitnodigende omgeving mag je kind zelf bepalen hoe het speelt en wat het creëert in de zandbak. Dit zorgt voor een gevoel van controle en veiligheid, wat essentieel is voor het proces.

Wat Draagt Bij aan een Effectieve Therapie?

Voor een goed verloop van de therapie zijn een aantal aspecten belangrijk:

  • Vrijwilligheid: Het kind moet zich prettig voelen en zelf willen spelen.

  • Veiligheid en vertrouwen: Een stabiele en respectvolle relatie tussen kind en therapeut is cruciaal.

  • Ruimte en tijd: Elke verwerking gebeurt op het eigen tempo van het kind.

  • Betrokkenheid van ouders: Ik houd ouders op de hoogte, zonder de vertrouwelijkheid van het kind te schaden. Soms geef ik adviezen over hoe je thuis ondersteuning kunt bieden.

De Fases van het Traject

Sandplay therapie verloopt meestal in verschillende fases:

1.Intake

Tijdens een intake sessie nemen we de tijd. We staan stil bij de hulpvraag niet alleen vanuit de ouders maar ook vanuit je kind. Wat zie je bij je kind, welke feedback krijg je vanuit school? Wat ervaart het kind zelf, waar heeft het kind behoefte aan? Ik kijk met jullie mee, naar de context en achtergrond van jullie als gezin. Je krijgt de ruimte om mij de nodige vragen te stellen zodat jullie de juiste beslissing kunnen maken voor het hele gezin. Aan het einde van de sessie zal ik een begeleidingstraject schetsen, wat meestal bestaat uit kindsessies en om de vier a vijf sessies een oudersessie.

2.Kennismaking & Vertrouwen Opbouwen

De eerste sessies staan in het teken van wennen en ontdekken. Het kind leert de ruimte, de materialen en mij als therapeut kennen. Hier ontstaat de basis voor een veilige therapeutische relatie.

3. Verkenning & Expressie

Wanneer het vertrouwen groeit, begint het kind vrijer te spelen. Vaak komen situaties uit het dagelijks leven naar voren. Door te bouwen en te creëeren met zand en miniaturen, geeft het kind vorm aan gevoelens en gedachten die misschien moeilijk onder woorden te brengen zijn.

4. Verdieping & Verwerking

Naarmate de therapie vordert, duiken er diepere thema’s op. Het spel wordt symbolischer en laat zien wat er van binnen speelt. Hierin vindt verwerking plaats, soms gepaard met kleine of grote doorbraken.

5. Afronding & Integratie

Wanneer een kind genoeg houvast heeft gevonden, ronden we de therapie af. We blikken terug op wat is veranderd en hoe het kind dit in het dagelijks leven kan meenemen. Ter afsluiting vindt er nog een eindgesprek met de ouders plaats.

Meer Weten?

Elk kind is uniek en verdient een benadering die bij hem of haar past. Wil je weten of Sandplay therapie iets voor jouw kind kan betekenen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.